Polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) worden o.a. gevormd bij te sterke verhitting (vooral bij temperaturen hoger dan 150 graden Celsius) van organisch materiaal (waaronder vetten, oliën, eiwitten en koolhydraten). Hieronder vallen dus ook de vetten, oliën, eiwitten en koolhydraten die in de voeding aanwezig zijn.
Wetenschappelijk onderzoek heeft overduidelijk aangetoond dat een aantal van deze polyaromatische koolwaterstoffen mutageen, genotoxisch en carcinogeen zijn.
- De SCF (EU Scientific Committee for Food) heeft na onderzoek geconcludeerd dat er duidelijk bewijs is dat 15 PAK’s (waaronder benzo(a)anthraceen, benzo(a)pyreen, benzo(b)fluorantheen en chryseen; zie laboratorium resultaten) mutageen, genotoxisch en, met uitzondering van benzo(ghi)peryleen, carcinogeen zijn.¹
- De JECSA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) heeft na onderzoek geconcludeerd dat benzo(a)pyreen goed gebruikt kan worden als “marker” voor de aanwezigheid van effecten op de genotoxiteit en carcinogeniteit van 13 van deze PAK’s.¹
Health Petfood heeft het voorkomen van de vorming van deze polyaromatische koolwaterstoffen tot een van haar speerpunten gemaakt.
Ook hier is de volledige kennis van de temperatuurtrajecten van alle ingrediënten, het gebruik van enkelvoudige ingrediënten en het testen van het eindproduct op deze PAK’s, een vereiste.