Bacteriën en bacteriële toxinen, een verhaal apart
Wanneer we kijken naar de ziekmakende effecten van bacteriën in voeding moeten we onderscheid maken tussen de ziekmakende effecten van de levende bacteriën zelf (het gaat dan om voedselinfectie) én de ziekmakende effecten van de bacteriële toxinen (dan hebben we het in de volksmond over voedselvergiftiging).
Hittebehandeling; en alles komt weer goed?
Een wijdverbreid misverstand: het voldoende verwarmen (hittebehandeling) van voeding doodt alles. Niets is minder waar. Hittebehandeling doodt weliswaar de bacteriën, maar de bacteriële toxinen zeker niet. Deze zijn voor een belangrijk deel hitte-ongevoelig en wanneer zij eenmaal gevormd zijn in de voeding, krijg je ze er niet meer uit. Conclusie: hittebehandeling is absoluut géén oplossing voor voedselvergiftiging!
Vermijden van bacteriële besmetting: voor mensen topprioriteit, in diervoeding zeer slecht geregeld….
Om te zorgen dat bacteriële toxinen niet gevormd worden zijn twee zaken van belang, namelijk: 1- het vermijden van bacteriële besmetting en 2- de koeling van rauwe ingredienten. Beiden kosten zowel inspanning als geld. Dat wordt helaas te duur gevonden in de traditionele diervoedingsindustrie, met alle gevolgen van dien: onveilige voeding!
Bacteriële toxinen, een onderschat gevaar
Wist u dat het meest krachtige gif wereldwijd een bacterieel toxine is: namelijk botuline.
Wist u dat de wetenschappelijke kennis over bacteriële toxinen nog in haar kinderschoenen staat?
Wist u dat onder gunstige omstandigheden (geen koeling) sommige bacteriën in 8 uur tijd 16 miljoen kopieën van zichzelf kunnen maken die toxinen kunnen produceren?
Wist u dat in één darm duizenden miljarden bacteriën aanwezig zijn, en dat Health Petfood het gebruik van darmen in haar voedingen daarom verboden heeft?
Tijd voor verandering! Health Petfood neemt haar verantwoordelijkheid
Om de vorming van bacteriële toxinen te voorkomen houdt Health Petfood zich aan dezelfde regels als die voor humane voeding gelden: koeling en vermijden van bacteriële besmetting. Dat is bij brokvoeding een unicum. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd!